Personal Data Protection Act

Notice

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), regulates the processing of personal data in commercial transactions and it applies to Platinum Code Sdn Bhd, a company incorporated in Malaysia with its place of business at A-G-3A, Dataran Cascades No. 13A, Jalan PJU 5/1, Kota Damansara, PJU 5, 47810, Petaling Jaya, Selangor. (hereinafter referred to as “PC”, “our”, “us” or “we”). For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA.

1) Notice: This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of PC.

2) Source & Description of Personal Data: Your personal data is and will be collected from you and/or from the information you have provided to us, your emails and in any correspondence with us. The personal data processed by us may include your name, national identity card no. (NRIC no.), passport no., contact number, address, email address, designation, company name, bank account, salary & income tax number, and such other similar information pertaining to your spouse or family members.

3) Purposes: We are processing your personal data, including any additional information you may subsequently provide for purposes of providing you (or your employer) with our services and any matter in connection thereto. We may also use and process your data for other purposes such as:-

a) to send you materials such as newsletters, articles, write-ups as well as other updates;
b) to distribute information or details of events or seminars which may be of interest to you;
c) to send as potential referees to potential clients who request for referees of past work in Requests for Proposals, tenders, submissions.

4) Consent, Choice & Right to Refuse: The provision of your Personal Data is voluntary. By engaging the services of, or providing service to, or by interacting with PC at our events, seminar talks or otherwise, or by using the PC website http://www.platinumcode.com.my (“Website”), you consent to the processing of your Personal Data by PC and all persons involved in the provision of services by PC. If you do not consent to PC processing your Personal Data for the purposes listed in Section 3, please notify us by sending us an email detailing your withdrawal via the contact details stated in Section 5 below or by registered post to the address stated therein.

If we do not receive any notification from you concerning our processing of your Personal Data, we shall proceed to continue to process the same for the Purposes as set out in section 3 above, on the basis that you have consented to our processing of your Personal Data in accordance with our notice herein.

However, if you do not provide your Personal Data, PC may not be able to (i) communicate with you; (ii) provide you the services you require or (iii) you may not access certain sections of the Website where log in is required.

For your convenience in browsing our Website, we have enabled the use of cookies. Cookies are small data files which are downloaded to your hard disk as you browse our Website. The use of cookies provides for a better browsing experience and saves you the hassle of inputting your information more than once. If you do not wish for your Personal Data to be collected via cookies on the Website, please check your browser guide for information on disabling the cookies feature.

5) Access, Correction, Inquiry and/or Complaints: You may access and request for correction of your personal data and/or contact us with any enquiries or complaints in respect of your personal data as follows:
Designation of the Contact Person : PDPA Partner
Telephone No : 603 7890 3288
Facsimile No : 603 7890 3266
E-mail address : PDPA@platinumcode.com.my
In accordance with the PDPA :
(a) We may charge a prescribed fee for processing your request for access or correction; and
(b) We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.

6) Disclosure: Your personal data may be disclosed to parties, including but not limited to regulatory and/or statutory bodies, business partners, financial institutions, insurers, auditors and other professional advisers, service providers such as information technology (IT), data entry and storage providers, and any such third party requested or authorised by you for any of the above Purposes or any other purpose for which your Personal Data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes.

7) Transfer of Data: Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.

8) Data Integrity: You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such personal data is kept up to date. We may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is provided by you to us and you agree to use your best endeavours to do so.

9) Inconsistency: In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

10) Right to vary: We shall have the right to modify, update or amend the terms of this Notice at any time by placing the updated Notice on our company’s Website. By continuing to communicate with us or by continuing to use our services following the modifications, updates or amendments to this Notice shall signify your acceptance of such modifications, updates or amendments.



NOTIS AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini disebut sebagai “APDP”) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi untuk tujuan transaksi komersial adalah terpakai terhadap Platinum Code Sdn Bhd, sebuah syarikat dengan alamat perniagaan di A-G-3A, Dataran Cascades No. 13A, Jalan PJU 5/1, Kota Damansara, PJU 5, 47810, Petaling Jaya, Selangor (selepas ini disebut sebagai “PC”, “kami”, atau “kita”). Untuk tujuan notis bertulis ini, terma-terma “Data Peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud seperti yang ditakrif dalam APDP.

1) Notis: Notis bertulis ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda bahawa Data Peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak PC.

2) Sumber & Maksud Maklumat Peribadi: Data Peribadi anda terdiri daripada data yang diperolehi daripada maklumat yang telah diberikan oleh anda kepada kami, sama ada melalui e-mel dan sebarang komunikasi di antara anda dengan pihak kami. Data Peribadi yang diproses oleh pihak kami termasuk nama, nombor kad pengenalan, nombor paspot, nombor hubungan, alamat, alamat e-mel, jawatan, nama syarikat, butiran kewangan dan akaun bank, butiran gaji dan nombor cukai di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dan segala maklumat lain berkaitan dengan suami/ isteri atau ahli keluarga anda.

3) Tujuan: Kami sedang memproses Data Peribadi anda, termasuk apa-apa maklumat tambahan yang mungkin diberi oleh anda kemudiannya untuk tujuan menyediakan kepada anda (atau majikan anda) perkhidmatan perundangan dan/ atau perkhidmatan setiausaha syarikat kami dan sebarang perkara yang berkaitan dengannya. Kami juga mungkin mengguna dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan lain, seperti:-

a) Menghantar kepada anda bahan bacaan seperti berita terkini dan juga sebarang artikel-artikel;
b) Memberi maklumat berkenaan dengan acara-acara ataupun seminar yang mungkin anda berminat untuk menyertai;
c) Untuk dihantar sebagai “referee” kepada pihak lain yang mungkin bertanya bekenaan projek kerja terdahulu kami dalam Permintaan untuk Proposal ataupun Tender.

4) Jika anda tidak bersetuju atau ingin menarik balik kebenaran anda kepada kami untuk mengumpul dan/atau memproses Data. Peribadi anda untuk tujuan yang dinyatakan dalam perenggan 3 di atas, sila menghantar e-mel di alamat yang dinyatakan-di perenggan 5 di bawah dan menyatakan bahawa anda ingin menarik diri.Jika kami tidak menerima sebarang notifikasi daripada anda berkenaan dengan pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami, kami akan meneruskan pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan seperti yang dinyatakan di seksyen 3 di atas, atas dasar bahawa anda telah pun memberi izin kepada kami untuk memproses Data Peribadi anda menurut Notis kami ini. Walaubagaimana pun, sekiranya anda enggan memberikan Data Peribadi anda, PC mungkin (i) tidak dapat berhubung dengan anda; (ii) tidak dapat memberikan perkhidmatan yang anda perlukan, dan/ atau (iii) anda tidak boleh mengakses sebahagian Laman Web kami yang memerlukan “log-in”. Untuk kemudahan anda semasa melayari Laman Web kami, beberapa ‘cookie’ telah dipasang dalam Laman Web kami. “Cookie” merupakan fail data kecil yang boleh dimuatturun (“download”) kepada cakera keras semasa anda melayari Laman Web kami. Ianya bertujuan untuk membolehkan anda melayari Laman Web dengan lebih mudah dan mengelakkan anda daripada perlunya menaip maklumat anda lebih daripada sekali. Sekiranya anda tidak ingin Data Peribadi anda dikumpul menerusi “cookie” dalam Laman Web kami, sila rujuk kepada panduan ‘browser’ anda untuk maklumat berkenaan cara-cara untuk menyahaktifkan (‘deactivate’) “cookie” tersebut.

5) Akses, Pembetulan, Pertanyaan dan Keluhan: Anda boleh akses dan memohon untuk pembetulan data peribadi anda dan/atau hubungi kami dengan apa-apa pertanyaan atau keluhan yang berkenaan dengan data peribadi anda seperti berikut:-:
Jawatan Individu Yang Perlu Dihubungi: Rakan Kongsi PDPA No.
Telefon: 603 7890 3288 No. Faks: 603 7890 3266
Alamat e-mel: PDPA@platinumcode.com.my Selaras dengan APDP:
(a) Kami berhak untuk mengenakan bayaran fi yang ditetapkan untuk pemprosesan permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan; dan
(b) Kami berhak untuk tidak mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau untuk membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda dan sekiranya kami enggan mematuhi permintaan tesebut, kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan kami berserta alasan-alasan kami.

6) Penzahiran: Data Peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada badan-badan pengawalseliaan dan/atau berkanun, rakan perniagaan, pihak institusi kewangan, penginsuran, auditor dan lain-lain penasihat professional, pembekal perkhidmatan IT, “data entry” dan perkhidmatan stor dan/ atau mana-mana pihak ketiga yang diminta atau dibenarkan oleh anda untuk tujuan di atas atau untuk sebarang tujuan lain di mana Data Peribadi anda telah dizahirkan pada masa pengumpulan atau mana-mana tujuan lain yang berkaitan secara langsung kepada mana Tujuan-Tujuan seperti di atas.

7) Pemindahan keluar Maklumat Peribadi dari Malaysia: Data Peribadi anda mungkin akan dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia.

8) Data Integriti: Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang anda berikan kami adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan bahawa Data Peribadi itu adalah terkini. Kami boleh meminta kerjasama anda untuk mendapatkan kebenaran pihak-pihak ketiga yang anda telah berikan Data Peribadi mereka kepada kami dan anda bersetuju untuk berusaha sedaya upaya untuk membuat demikian.

9) Konflik/ ketidakseragaman: Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia ke atas notis ini, maka versi Bahasa Inggeris akan digunakan.

10) Hak untuk Pindaan: Kami mempunyai hak untuk meminda, mengubah atau menyemaksemula Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis yang telah disemaksemula di dalam Laman Web kami. Dengan terus berhubung dengan PC atau dengan meneruskan perkhidmatan dengan kami, anda dianggap telah bersetuju dengan sebarang pindaan, pengubahan dan semakan semula.